Ohranjanje kvalitete vina v steklenici

Vino, ki je v steklenici, zamašeni s plutastim zamaškom, je ves čas v stiku s kisikom, a ta izpostavljenost je veliko manjša kot po tem, ko steklenico odpremo. Takrat se začne proces oksidacije odvijati veliko hitreje, zato je priporočljivo vino čim prej popiti oz. steklenico ustrezno shraniti, da kvaliteta ostane nespremenjena. Oksidacija vpliva na barvo, vonj in okus vina, čez čas se kakovost takšnega vina zelo zniža, tako da oksidirano vino ni primerno za uživanje!
Najpomembneje je čim bolj omejiti stik vina z zrakom. Steklenico je treba zapreti in shraniti v temen in hladen prostor, kot je recimo hladilnik. Vino bo vseeno nekoliko oksidiralo, a veliko manj, kot če odprto steklenico preprosto pustimo na zunanji površini (npr. kuhinjskem pultu)!
Kvaliteto vina, v odprti steklenici, lahko ohranimo na dva načina. Prvi način je, da uporabimo enega od temu namenjenih zamaškov iz silikona ali gume, od katerih imajo nekateri priloženo vakuumsko črpalko, pri drugih pa lahko v vino dovajamo inertni plin preko zamenljive kapsule na zamašku.
Drugi način je shranjevanje vina v temu prilagojenih vitrinah, ki ohranjajo kvaliteto vina preko zagotavljanja primerne temperature in dovajanja inertnega plina ter tesnjenjem steklenice, kar preprečuje vstop kisika iz okolice v steklenico. Primer take naprave je naprava WDoser, v katero lahko naenkrat vstavimo pet steklenic vina, omogoča pa tudi točenje vina brez izgube kvalitete, saj steklenice ni potrebno jemati iz naprave, kar bi omogočilo vstop kisika!
Zaščitni inertni plin v steklenici izpodrine zrak in s tem tudi kisik, kar preprečuje oksidacijo vina in ohranja njegovo kvaliteto več mesecev.