Zakaj je vino v večjih steklenicah bolje zori?

V 17. stoletju so ugotovili, da vino v steklenici s plutovinastim zamaškom zelo dobro ohranja svojo kakovost in se celo izboljšuje, če je primerno skladiščeno v vinskih kleteh. V različnih vinorodnih deželah so se tekom razvoja izoblikovale karakteristične oblike steklenic, ki so po svoji obliki, včasih tudi barvi stekla značilne za neko vinogradniško pokrajino. Steklenice so na voljo v večih velikostih oz. volumnih, npr. 0.2 l, 0.375 l, 0.5l in najbolj uporabljena 0.75 l, za katero se uporablja ime buteljka, obstajajo pa tudi večje steklenice, tako imenovane magnum steklenice, katerih volumen je lahko 3 litre, 6 litrov, obstajajo pa tudi večje (9 litrov, 12 litrov), vendar so redkejše! Značilno za magnum steklenice je, da se vino stara počasneje in boljše ter dalj časa ohranja svežino, boljši pa je tudi okus vina, ko le ta dozori. Prednost je predvsem to, da se zmanjša delež vina, ki je izpostavljen različnim dejavnikom (npr. oksidaciji) glede na delež vina, ki ni izpostavljen tem pogojem, tako da se kvaliteta vina z velikostjo steklenice izboljšuje! Čas staranja vina, če primerjamo navadno steklenico (0.75l) in magnum steklenico, je pri slednji skoraj 1.5-krat daljši, kot pri buteljki. Sama magnum steklenica je, kar se tiče točenja, malo problematična, predvsem zaradi svoje velikosti in teže, zato se pogosto uporabljajo razni pripomočki za pomoč pri točenju. Eden izmed takih pripomočkov je tudi naprava WCanter, na katero lahko vstavimo steklenico poljubne velikosti, iz katere nato lahko dosledno in natančno točimo vino s pomočjo vrtljivega kolesa, s katerim upravljamo naklon same steklenice in posledično pretok.